Реакциите по света след смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, обявена

...
Реакциите по света след смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, обявена
Коментари Харесай

Западните медии: И след смъртта си Навални е вдъхновение и заплаха

Реакциите по света след гибелта на съветския опозиционер Алексей Навални, оповестена от Федералната работа на Русия за осъществяване на санкции в петък, са съществена тематика в западния щемпел, написа Българска телеграфна агенция във вторник. Фокусът пада и върху тържественото заричане на неговата вдовица Юлия, която съобщи във видеообръщение през вчерашния ден, че ще продължи делото на брачна половинка си.

" И в най-далечните градове на Русия Навални въодушеви елементарните хора да се опълчат на Путин ", гласи заглавие в американския в. " Уолстрийт джърнъл ".

Журналистът от изданието Томас Гроув връща времето обратно към 2017 година, когато Навални отваря нов офис за опозиционната си активност в сибирския град Томск, на повече от 3500 километра от столицата Москва. Събралите се негови симпатизанти се надпреварват да се снимат с високия, неотразим деятел, облечен в фешън синьо палто и дънки, който занапред стартира да печели популярност, споделя Гроув, който приказва с поддръжничка на най-отявления критик на съветския президент Владимир Путин.

Ксения Фадеева, която тогава е на 25 години, пази на телефона си фотоси от срещата с Навални, като по време на диалога за " Уолстрийт джърнъл " още веднъж изпитва прилива на ентусиазъм от думите му преди седем години.

" Това беше първият път, в който си помислих, че ние в действителност можем да променим нещо в този град ", споделя за американския вестник Фадеева. Навални възпита едно цяло потомство от млади деятели да упорстват за промени, като стартира на локално равнище, отбелязва Гроув в " Уолстрийт джърнъл ".

" Дори и след гибелта му съветските управляващи се стремят да потискат поддръжката за Навални " е озаглавена публикацията на Франческа Ебел в различен американски вестник – " Вашингтон пост ", който показва, че починалият опозиционер продължава да бъде опасност за Кремъл.

В третия ден на печал за съветския опозиционен водач Алексей Навални, който умря ненадейно в затвор в Арктика, деятели разпространиха препоръки за сигурност към руснаци, искащи да положат цветя на мемориали, изникнали в цялата страна – от Санкт Петербург на северозапад до Магадан в Далечния изток, в столицата Москва, която беше обичаният дом на Навални, и даже в окупирания от Русия град Луганск в Източна Украйна, написа авторката.

„ Носете си паспорта. Помнете телефона на горещата линия за арестувани. Носете вода, изцяло зареден телефон и зарядно устройство “, се споделя в обява в обществена платформа, представена от " Вашингтон пост ". Екипът на Навални, който в този момент работи в заточение, е предложил да заплати всички санкции за нарушаване на публичния ред, наложени на протестиращите, прецизира изданието.

Навални, който беше най-видният конкурент на съветския президент, постоянно е призовавал поддръжниците си да не се опасяват, и в дните след гибелта му на 47-годишна възраст стотици са се вслушали в апела му, рискувайки да бъдат задържани от репресивния режим на военновременна Русия в мразовитата зима, само че да оставят в негова памет купища цветя, бързо стъпквани от управляващите, показва " Вашингтон пост ".

Трето американско издание – " Ню Йорк таймс ", отбелязва, че неочакваната гибел на Навални е оставила вакуум в съветската съпротива, само че брачната половинка му Юлия е дала знак на целия свят, че може да се опита да запълни празнотата.

Вестникът цитира видеообръщението на Навална, която се зарече, че ще продължи делото на починалия си брачен партньор, като се опълчи на автократичното ръководство на Путин. " Ню Йорк таймс " показва, че вдовицата на опозиционния водач " за първи път се е декларирала като политически фактор " и е призовала поддръжниците на брачна половинка ѝ да се обединят с нея.

В същото време изданието насочва вниманието към питанията на симпатизанти на Навални дали брачната половинка му е способна да заеме неговото място, откакто досега  " е била отвън светлината на прожекторите ", и припомня за многото компликации, пред които ще се изправи тя. 

" Ню Йорк таймс " цитира апела на Юлия Навална към опозиционерите на Путин " да се борят още по-всеотдайно и още по-яростно, в сравнение с до момента ", като в това време акцентира, че тя към този момент построява " нова визия за себе си, заявявайки, че няма различен избор ".

Британският в. " Индипендънт " написа по какъв начин на майката на Навални – Людмила, която не беше позволена в моргата в съветския град Салехард, няма да бъде разрешено да види тялото на сина си в продължение на две седмици, тъй като " е назначена химическа експертиза ".

Тази вест ускорява подозренията, че критикът на Путин е бил токсичен в наказателната колония в Арктика, където беше затворен, както твърди вдовицата му Юлия, отбелязва " Индепендънт ". 

" Имаме право да дефинираме гибелта на Алексей Навални като ликвидиране ", изрича се в този дух председателката на Комисията за външни работи към английския парламент Алиша Кърнс, представена от " Индипендънт ".

В различен английски вестник – " Гардиън ", професорът от Университета на Мидълсекс Филип Лийч отбелязва, че неочакваната гибел на Навални е породила голям брой апели управляващите в Русия да бъдат подведени под отговорност.

" Западните водачи сочат с пръст Путин след гибелта на Алексей Навални, оповестена на 16 февруари. Руските управляващи сигурно носят отговорност по силата на закона за правата на индивида, само че подвеждането на Москва под отговорност стана още по-трудно след излизането на Русия от Съвета на Европа през 2022 година, след нашествието в Украйна ", споделя Лийч, като прецизира, че фамилията на Навални не може да подаде иск до Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

Професорът обаче обръща внимание на обстоятелството, че органи на Организация на обединените нации като Върховния комисариат за правата на индивида към момента имат пълномощия във връзка с Русия.

" Пътят на справедливостта може да е доста дълъг, само че ние няма да забравим посланието на Навални: " Не ви е разрешено да се отказвате ", заключава Лийч.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР